12 daagse overland tour Sumatra

Hoogtepunten:

 • Medan
 • Jungle trek Bukit Lawang op zoek naar de Orang-oetan in hun natuurlijke omgeving.
 • Karo Batak hoogland met Brastagi
 • Sipisopiso waterval
 • Toba meer met Samosir eiland
 • Bukit Tinggi
 • Hiken in de vallei van het Karbouwengat of een fietstocht in de omgeving van Bukittinggi
 • City tour Bukittinggi met Jam Gadang en een prachtige overdekte markt.
 • Harau vallei

Dag 1: Medan airport - Medan

Pick up van de nieuwe luchthaven Kuala Namu in Medan,waarna we doorreizen naar Deli River Hotel. Deli River is een prachtig hotel net buiten Medan aan een rivier en omgeven door een tropische tuin. Het hotel heeft een zwembad. Er staat niets op het programma, zodat u kunt uitrusten van de vermoeiende reis en kunt wennen aan het tijdsverschil en tropische klimaat. Als u (vroeg) in de ochtend aankomt op de luchthaven kunnen we dag 2 eventueel direct door naar Bukit Lawang.

Meer informatie: http://www.hotel-deliriver.com/

Dag 2: Medan

We starten de dag rustig met een ontbijt in het hotel. Vervolgens kunt u relaxen, een wandeling maken of gaan zwemmen. In de middag maken we een city tour met onder andere het Sultan Deli paleis, De grote moskee en de oude stad Kesawan waar u nog steeds de koloniale invloeden kunt zien. Overnachting in het Deli River Hotel.

Dag 3: Medan – Bukit Lawang

Na het ontbijt vertrekken we naar Bukut Lawang aan de rand van het Gunung Leuser nationaal park. Bukit Lawang is het begin van het enorme regenwoud dat zich uitstrekt tot de stad Banda Aceh op de noordpunt van Aceh. Gunung Leuser nationaal park zelf is ca. 950.000 hectare en wordt bewoond door de bedreigde orang oetan, olifanten en Sumatraanse neushoorn. We passeren de stad Binjai (Rambutan city). Onderweg bezoeken we palmolie en rubberplantages. Vervolgens komen we aan in Bukit Lawang in Bohorok. Tot voor kort werd na aankomst de Orang-oetan voederplaats bezocht, maar deze is slecht bereikbaar. Check bij aankomst met de gids wat mogelijk is. Anders wordt de voederplaats via een andere route de volgende ochtend bezocht, voorafgaand aan de jungle trek. Overnachting in Eco Lodge.

Meer informatie: http://ecolodges.id/en/

Dag 4: Bukit Lawang jungle trekking

Vanochtend vertrekken we vroeg voor een jungle trek van 3-4 uur. Tijdens deze trekking kunt u de overweldigende flora en fauna van Sumatra ontdekken en genieten van het gezang van de vogels en siamang (de zwarte gibbon) en natuurlijk de orang oetans in levende lijve tegenkomen. We lunchen bij de rivier, waar u kunt zwemmen. Na de lunch gaan we terug naar Bukit Lawang. Overnachting in Eco Lodge.

Dag 5: Bukit Lawang – Berastagi

Na het ontbijt checken we uit en rijden naar Berastagi via Sembahe en Bandar Baru. Onderweg brengen we een bezoek aan de Sikulikap waterval in het Sibolangit regenwoud. Berastagi is een ``koel`` bergoord in een prachtige omgeving. Vanwege het milde klimaat en de nabijheid van de miljoenenstad Medan wordt in de hooglanden rondom Berastagi veel groente en fruit verbouwd. Daarnaast is het bekend om de groente/fruit en bloemenmarkt. In Berastagi aangekomen bezoeken we de fruitmarkt. We overnachten in het Grand Mutiara hotel.

Meer informatie: http://www.grandmutiarahotel.com/

Dag 6: Berastagi - Parapat - Samosir island

Vandaag gaan we via Parapat naar Samosir. Onderweg bezoeken we de Sipiso Piso waterval,een meer dan honderd meter hoge waterval, welke zo uit een gat in de bergen lijkt te komen en de mooiste waterval van Java en Sumatra is. Daarna bezoeken we een traditioneel  Karo Batak dorpje. Deze bevolkingsgroep woont in de Hooglanden rondom Berastagi. Vervolgens komen we aan in Parapat aan de rand van het Toba meer. Met de veerpont steken we over naar  Samosir, een  eiland middenin het Toba meer. We verblijven daar twee nachten in Tabo cottages. Het hotel ligt direct aan het Toba meer en heeft een zwembad,ook met uitzicht op het Toba meer.  

Meer informatie: http://tabocottages.com/tabocottages/#/home

Dag 7: Samosir Island - Toba Lake

U heeft vandaag een dag vrij ter besteding, maar u kunt ook in overleg met de gids iets ondernemen. De minibus met chauffeur en gids zijn tot uw beschikking. Overnachting in Tabo cottages.

Dag 8: Samosir - Parapat - Tarutung - Sipirok

Na het ontbijt gaan we met de veerpont terug naar Parapat en rijden we via de Trans-Sumatra highway naar Sipirok. Onderweg bezoeken we een ananasplantage, de traditionele markt van Balige en de warmwaterbron in Sipoholon. We overnachten in het Torsibohi Nauli hotel in Sipirok.

Dag 9: Sipirok - Bukittinggi

Vroeg in de ochtend vertrekken we uit Sipirok voor een lange dagreis naar Bukittinggi, het centrum van de Minang Kabau, in de provincie West Sumatra. De Minang Kabau hebben nog invloeden van een matriarchale samenleving en zijn misschien wel het strengst in de leer van alle moslims in Indonesie. We rijden dwars door de jungle van het Bukit Barisan gebergte, een bergketen van bijna 1700 km lang in het westen van Sumatra. Onderweg bezoeken we de Aek Sijornih watervallen en in de middag stoppen we op de evenaar in Bonjol. Vervolgens rijden we door naar Bukittinggi. We overnachten in het Grand Rocky hotel in Bukittinggi, een prachtig nieuw hotel met zwembad in het midden van de stad.

Meer informatie: http://www.rockyhotelsgroup.com/RockyHotel/GRHB/grand-rocky-hotel-bukittinggi.html

Dag 10: Bukittinggi

Een mooie wandeling vanaf Bukittinggi naar Kota Gadang in Ngarai Sianok (Karbouwengat) staat vandaag op het programma. In plaats van hiken in het Karbouwengat kunt u ook een fietstocht maken. We brengen u naar Kota Baru, waar je fietsen kan huren. Vanaf het beginpunt maakt u een fietstocht van 3-4 uur in de omgeving van Bukit Tinggi. De tour is hoofdzakelijk bergafwaarts en op vlakke delen. Tijdens deze tocht is het makkelijk contacten te leggen met de lokale bevolking. Een gids gaat met uw mee. In de middag bezoeken we Jam Gadang en de markt van Bukittinggi. Overnachting in het Grand Rocky hotel.

Dag 11: Bukit Tinggi - Harau vallei - Bukittinggi

Vandaag een schitterende dagtocht naar de Harau vallei. Onderweg stoppen we in het dorpje Kota Gadang, waar traditioneel zilverwerk gemaakt wordt. De Harau vallei, met zijn loodrechte rotswanden van meer dan 100 meter hoogte, watervallen, prachtige sawa's en kampungs  is één van de onbekendere hoogtepunten van Sumatra. Na afloop terug naar Bukittinggi.  Overnachting in Grand Rocky. 

Dag 12: Bukittinggi - Padang airport

Het is alweer de laatste dag van uw rondreis in Sumatra. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek naar uw volgende bestemming  kunt u de stad nog verder verkennen of heerlijk relaxen bij het hotel. Het is al gauw 3 uur rijden naar de luchthaven van Padang. We brengen u naar de luchthaven, waar de chauffeur en gids afscheid van u nemen en teruggaan naar Medan.

Voor een heerlijke strandvakantie aan het eind van uw rondreis hoeft u niet door te reizen naar Bali. Er zijn in de regio van Padang prachtige locaties/ bounty eilanden. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.  

Prijzen

 • 2 personen: € 1.030,- per persoon.
 • 4 personen  €  795,- per persoon.
 • 6 personen  € 675,- per persoon.

Prijzen zijn inclusief:

 • Onderdak in goede hotels (waar mogelijk) in 2 persoons kamers) in:
 • Medan Deli River hotel
 • Bukit Lawang Eco logde
 • Berastagi  Grand Mutiara
 • Samosir Tabo cottages (Deluxe room)
 • Sipirok Torsibohi Nauli hotel
 • Bukittinggi Grand Rocky hotel
 • Minibus met airco en chauffeur
 • Entree gelden
 • Alle transfers
 • Ontbijt
 • Nederlands of Engels sprekende ervaren lokale gids
 • Ferry van en naar Samosir
 • Jungle trekking Bukit Lawang
 • Entree en permit Bukit Lawang
 • Hiken in het Karbouwengat of een fietstocht in de omgeving van Bukittinggi

Prijzen zijn exclusief:

 • Lunch en diner
 • Tickets voor de intercontinentale vlucht