Sumatra

Kaart van SumatraSumatra (of Sumatera) is het op vijf na grootste eiland van de wereld, ongeveer 470.000 km² groot. Sumatra heeft ongeveer 50 miljoen inwoners en hoort bij Indonesië. Een oude naam voor Sumatra was "Swarna Dwipa". Dit is Sanskriet voor "Eiland van Goud".
Door handel en veroveringen domineerde het Srivijaya-koninkrijk, een Boeddhistische monarchie, de regio in de 7e-9e eeuw. De invloed van het Srivijaya-koninkrijk nam echter af in de 11e eeuw. Het eiland werd herhaaldelijk binnengevallen vanuit Java, door Javaanse koninkrijken. Tijdens deze periode deed ook de islam zijn intrede, die werd verspreid door contacten met Arabische en Indiase handelaren.
In de late 13e eeuw bekeerde de heerser van het Samudra-koninkrijk, Ibn Battuta, zich tot de islam. De naam "Samudra" werd door Ibn Battuta uitgesproken als "Sumatra", vandaar de naam van het eiland. Met de komst van de Nederlanders werden de vele Sumatraanse prinsdommen geleidelijk onder Nederlands gezag ondergebracht. In 1945/1949 werd Sumatra onderdeel van de Republiek Indonesië.

Bevolking en taal

Sumatra bevolking en taalDe dichtstbevolkte regio's zijn het grootste deel van Noord-Sumatra en de centrale hooglanden van West-Sumatra.
De westkust van Sumatra wordt vooral bewoond door de Minangkabau. De hooglanden in Noord-Sumatra worden bewoond door de Batak en de meest noordelijke kust door Acehers. In de stedelijke centra vindt men ook minderheden van etnische Chinezen.
De meerderheid van de Sumatranen is Moslim. De Batak zijn over het algemeen Protestantse Christenen, vooral door Nederlandse en Duitse invloed. Een minderheid van de bevolking is Hindoe, Boeddhist of Katholiek.
De bevolking is grotendeels Maleis, bestaande uit vele verschillende groepen, met ongeveer 52 verschillende talen. Veel van de groepen delen inmiddels echter bepaalde tradities en de talen zijn sterk aan elkaar verwant. Maleissprekende volkeren domineren de oostkust van Sumatra, terwijl de westkust vooral gedomineerd wordt door volken met aan het Maleis verwante talen, als Lampung en Minangkabaus.