Java

Bevolking en taalKaart van IndonesiëJava (Indonesisch: Jawa) is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot (ruim drie keer zo groot als Nederland) en heeft meer dan 138 miljoen inwoners. Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 1064 mensen per vierkante kilometer.
Java is verdeeld in 4 provincies: West Java, Centraal Java, Oost Java, en Banten, en in 2 speciale gebieden genaamd: Jakarta and Yogyakarta.
De hoofdstad van Java, Jakarta, ligt aan de noord-westkust van Java. Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië. De stad heeft een lange geschiedenis, waarin ze onder verschillende namen bekendstond: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakarta (1527-1619), Batavia (1619-1942) en Djakarta (1942-1972) en sinds 1972 de huidige naam. Sinds Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, is Jakarta de hoofdstad van het land.
Op Java liggen veel vulkanen waaronder de Bromo en de Merapi, voor het laatst uitgebarsten in 2010 en behorend tot de 16 gevaarlijkste vulkanen.

Bevolking JavaOndanks de hoge bevolkingsdichtheid op Java is de bevolking homogener verdeeld dan op de andere eilanden van Indonesië. Er zijn maar 2 bevolkingsgroepen die van oorsprong op Java leven, de Javaanse en Sudanese bevolking, die voor ruim twee derde van de bevolking tellen. Een derde bevolkingsgroep, de Madoerezen die geëmigreerd zijn van Madura naar de noord-oost kust van Java, vormen maar een klein gedeelte van de bevoling, zo'n 10%-20%. De vierde en tevens kleinste bevolkingsgroep zijn de Betawi. Deze mensen zijn voornamelijk afstammelingen van verschillende Indonesische etnische groepen gemengd met buitenlandse etnische groepen waaronder ook Nederlands.

De drie belangrijkste talen die gesproken worden op Java zijn: Javaanse, Soendanees en Madoerees. Andere talen die gesproken worden zijn: Betawi (een Maleis dialect), Osing en Tenggerese (nauw verwant aan Javaans), Baduy (nauw verwant aan Soendanees) en Kangeanese (nauw verwant aan Madoerees). De overgrote meerderheid van de bevolking spreekt ook Indonesische, vaak als tweede taal.